Galenskap på scenen

Publicerad: 15/07 21:14
Leionel Peintre gör en ypperlig tolkning av rollen som den galne kungen. Stefan Bremer     Leionel Peintre gör en ypperlig tolkning av rollen som den galne kungen. Stefan Bremer

Leionel Peintre är ypperlig i rollen som galen kung. Stefan Bremer

Om det finns ett sätt att illustrera ett mentalsjukhus i konsten – eller åtminstone allmänhetens bild av det – så är nog Peter Maxwell Davies sångcykel Eight songs for a Mad King ett rätt bra exempel. Fast egentligen är det här väl ingen sångcykel, snarare ett skådespel där galenskapen dras till sin spets och alla dras in i vansinnet.

Lionel Peintre, den franska barytonen som sjunger lite i näsan men har en fantastisk scenkarisma, är som en blandning av Helena Juntunen och Pasi Hyökki i sin röstakrobati när han reciterar texterna och lever sig in i dem med hela sin själ. Och som kronan på verket tar han violinistens violin och slår den i små bitar för att illustrera sin nervositet när vi når klimax i sjunde sången, Country dance. Han är rabiat, han är urnsinnig.

Den galne kungen har en excellent motpart i Jan Söderblom som agerar hans läkare och shrink.

Maxwell Davies musik är intressant så till vida att den kombinerar många musikstilar. Niomannaensemblen låter inledningsvis som en riktig nymusikensemble i öppningsackorden, men efter det anspelar man på alla möjliga musikstilar, allt från barock till spökstämningar (på cembalo), fågelsång, jazz och kabaré. Allt för att illustrera villervallan i kungens huvud. Det här är en rik blandning av ett otal musikstilar, ibland satta på varandra.

Det är roligt att Maxwell Davies-sångerna görs i Kuhmo som ett skådespel, där Peintre tar kontakt med musikerna och får dem att bli en del av dramat och showen. Det hade ju varit mycket tråkigare om musikerna varit undangömda i ett hörn eller i ett orkesterdike. Ypperligt framförande!

1 kommentar

  1. Kommentar #1 - Beaver: 16/07 09:31

    Trevligt att kunna följa kammarmusikfestivalen i Kuhmo, även om man ej kan vara på plats!


RSS feed for comments on this post.