Pressen informerar

Publicerad: 04/06 22:13
deesnider

Dee Snider och de andra damerna.

Det finns pressinformationer och så finns det rock-pressinformationer. Har sett en del av båda. De senare är ofta roliga och märkliga och ibland bådadera. Minns en gång när Andy McCoy somnade mitt i rundabordsintervjun och fimpade ciggen i sin egen cowboyhatt. Ingen vågade säga ett knyst (men alla garvade inombords). En annan gång efter en pressträff åkte jag och foto-Cata hiss med Yngwie Malmsteen. Det var i hotell Palace där hissarna är gamla och ärevördiga men framförallt små. Ett äldre amerikanskt par skulle ner till lobbyn i samma hiss. Yngwie, ungefär två meter i strumplästen och rätt bred, säger till jänkarna:

– Ska ni ha ett plektrum eller?

En annan gång ramlade en välkänd heavy metal-journalist från finska radion in på presskonferensen med Black Sabbath. Det var i Provinssirock. Han steg upp, satte sig igen och sade Mr Tony Iommi och så ramlade han igen.

Sånt minns man gärna. I dag har jag skrattat åt och med Jürgen Rainb… Blackmore, åt Dee Sniders ”DET ÄR JAG SOM ÄR KUNGEN!”-entré i presstältet och Volbeats harklande när en rysk journalist undrade om Volbeat är bättre än D.A.D. Och själv har jag suttit och recenserat tavlor i Ruisrockvillan när det inte bara gick att tala. Frågorna till Lemmy måste ställas av redaktör J. Strang. Bra blev det, till slut och trots allt.

Men sedan får man ju skämmas på riktigt också. Många rockjournalister är djupt förälskade i de objekt de förutsätts bevaka. Det kan vara när frågan till artisten föregås av en  Kekkonenhyllning typ ”aamen ni är ju så himla duktiga och den senaste plattan är ett mästerverk…” Ja, och så kommer frågan om det ena eller andra bandet ”egentligen är bättre än ni?” I shit you not. Allt det här har jag hört i dag. Efter att resterna av Rainbow lämnat byggnaden hörde jag en exalterad Artist ringa sina bandpolare och förklara med HÄNDERNA hur han nyss frågat Joe Lynn Turner om skillnaderna mellan Ritchie och sonen Jürgen. Måtte ha SETT BRA UT i den andra luren. Men jag är inte sur. Vi är alla med i Spinal Tap.

För övrigt så sitter jag nu i en röd plyschsoffa och skriver detta. Bredvid mej sitter en fotograf-farbror och snarkar. Han ser ut som Tony Iommi. Ett i ett. Jag lovar.

Om ZZ-Top kan sägas att Texasskäggen verkar piggare än på mycket länge. Ser bra ut, låter bra. Twisted Sister gör entre 23.30. Innan det ska jag glutta på Over The Rainbow.

Hmm. Vi borde skriva mera om Kekkonen. Och Blackfoot.