Backstage finns 500 kilo is

Publicerad: 16/06 16:15

Vår reporter Viktor Grandell rapporterar direkt från Olympiastadion i Helsingfors: AC/DC sparar inte på krutet då de besöker Finland igen efter en åtta år lång paus.
Både bildligt talat, sammanlagt krävs 45 långtradare och ett hundratal personer för att allt kring showen ska löpa, och bokstavligen: pyroteknikerna var i full gång redan i dag på eftermiddagen för att få all eld i skick innan konserten går av stapeln.
Två 50–tonskranar står och svajar i vinden, i väntan på högtalar– och ljusbatterierna som anländer i morgon. Tills dess får roudarna vänta, äta och sova. Vilket verkar passa dem väl. Tidigare under dagen svarade de ”I don´t know, man” på alla frågor och somnade direkt då de satte sig i en mjuk stol. Turnélivet är hårt.

Livet på vägen är kanske lite mindre hårt just under den här turnén om man heter Johnson, Young, Williams eller Rudd.
Men de gamla rävarna i AC/DC när inga divadrömmar: två omklädningsrum är allt som krävs.
Andra band i stadionklassen brukar komma med meterlånga raiderlistor där allt från spriten till maten och handdukarna är minituöst specifierade. Inte AC/DC. Tidigare under den här turnén hade bandet ett enda önskemål vad gäller backstagetraktering: 500 kilo is.
Och isen behövde inte ens vara svart.

När AC/DC tar motorvägen till Köpenhamn får arrangören Live Nation börja stressa inför nästa mastodontproduktion: Madonnakonserten i Västra hamnen.
Ett av de stora samtalsämnena inför Madonnabesöket har varit att farvattnen utanför konsertområdet ska stängas av.
Snålt, tycker båtfolket som gärna hade guppat där utanför, kikar– och kaptenshattförsedda.
Men det beror inte på snålhet, säger arrangören Live Nation. Säkerheten är viktigast.
– För oss har det ingen skillnad om 500 båtlaster ser konserten gratis, säger Live Nations Tom Ahlberg.
– Men när alla båtar ska därifrån efter keikkan har vi plötsligt tusentals människor i sjönöd. I synnerhet om det kommer sex människor i en Buster där två har flytväst och fyra har Jaloviina.

Och det är ju en helt vettig poäng.

ps. Håpihåpi fart på nu! Via twitter.com hittar du hblrock. Busenkelt att skaffa ett konto.